Digipedagogiikka opetuksessa ja innovatiivisissa oppimisympäristöissä
Teams tai lähi
Kesto: Suositus kaksi koulutuspäivää 8.30-15.30
Koulutus voidaan toteuttaa myös pienempinä moduuleina etäkoulutuksena tai hybridikoulutuksena.
Kouluttaja: Jennifer Loiske
Kohderyhmä: Esi- ja alkuopetus
Kutsu tulevaisuuden oppimiseen! Löydä digipedagogiikan mahdollisuudet ja ota digilaitteet haltuun – elävöitä esi- ja perusopetuksen opetuskäytäntöjä. Luo innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka inspiroivat ja innostavat nuoria oppijoita tutkimusmatkalle digimaailmaan.
Koulutuksen tavoitteet
- Vahvistaa opettajien digitaalista osaamista: Koulutuksen tavoitteena on kehittää ja syventää opettajien kykyjä hyödyntää digitaalisia työkaluja ja resursseja opetuksessa, jotta he voivat tukea oppilaiden oppimista tehokkaammin ja luovemmin.
- Rikastaa oppimiskokemuksia: Koulutus pyrkii antamaan opettajille valmiudet luoda monipuolisia ja mieleenpainuvia oppimiskokemuksia digitaalisten välineiden avulla, jotka rohkaisevat oppilaita aktiiviseen osallistumiseen, kriittiseen ajatteluun ja luovaan ongelmanratkaisuun.
- Edistää innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämistä: Koulutuksen kautta opettajat saavat ideoita ja työkaluja innovatiivisten ja joustavien oppimisympäristöjen rakentamiseen, jotka tukevat erilaisten oppijoiden tarpeita ja mahdollistavat yksilölliset oppimispolut.
- Kannustaa digitaaliseen yhteistyöhön ja verkostoitumiseen: Tavoitteena on myös rohkaista opettajia käyttämään digitaalisia alustoja yhteistyön ja ideoiden jakamisen välineinä niin kollegoiden kuin oppilaidenkin kanssa, edistäen siten yhteisöllisyyttä ja jatkuvaa ammatillista kehittymistä.
Koulutuksen sisällöt
- Perusteet, työkalut ja sovellukset luovassa opetuksessa: Digipedagogiikan perusteet. Esitellään erilaisia digitaalisia työkaluja ja sovelluksia, joita voidaan hyödyntää opetuksessa. Keskitytään erityisesti siihen, miten näitä työkaluja käytetään luovasti ja tehokkaasti oppimisen edistämiseksi.
- Innovatiivisten oppimisympäristöjen suunnittelu ja toteutus: Opitaan, miten luodaan innostavia ja osallistavia digitaalisia oppimisympäristöjä. Käsitellään oppimisympäristöjen suunnittelun periaatteita ja tutustutaan esimerkkeihin onnistuneista toteutuksista.
- Vuorovaikutus ja yhteistyö digitaalisessa maailmassa: Keskitytään siihen, miten digitaalista teknologiaa voidaan käyttää vuorovaikutuksen ja yhteistyön edistämiseen. Tutustutaan yhteistyöprojekteihin ja -alustoihin.
- Arviointi ja palaute digipedagogiikassa: Tarkastellaan, miten digitaalisia välineitä voidaan hyödyntää oppimisen arvioinnissa ja palautteen antamisessa. Pohditaan, miten digitaalinen arviointi voi tukea oppilaiden itsearviointia ja oppimisen reflektointia.
- Digitaalisen opetuksen eettiset näkökohdat: Käydään läpi digitaalisen opetuksen eettisiä kysymyksiä, kuten tietosuojaa, tekijänoikeuksia ja digitaalisen hyvinvoinnin edistämistä. Opitaan, kriittistä lukutaitoa sekä miten näitä haasteita voidaan käsitellä osana opetusta.
- Digipedagogiikkaa käytännössä: Herätä oppimisen ilo! Opit yhdessä oppilaittesi kanssa, kuinka sovellukset ja digitaaliset välineet elävöittävät ja rikastuttavat opetusta, luoden yhteistyössä uusia oppimiskokemuksia.
”Mukava käytännönläheinen ja paljon vinkkejä sisältävä kokonaisuus, innosti selvästi myös niitä, jotka vähemmän digiä normaalisti käyttävät. Eli siinä suhteessa täysin nappiin!”
(palaute varhaiskasvatukseen järjestetystä digikoulutuksesta)
Kouluttajat
Jennifer Loiske
KK, VO, varhaiskasvatuksen- ja digipedagogiikan asiantuntija